SERY GRĄDZKIE

SERY GRĄDZKIE

SERY GRĄDZKIE - OBIEKT ROLNY LINIE MAREK GRĄDZKI

W gospodarstwie produkowane są sery kozie na bazie mleka pasteryzowanego, pochodzącego od kóz żywionych wyłącznie zielonką z własnych ekologicznych łąk, a zimą sianem oraz ześrutowanym ziarnem (własna produkcja). Kozy dojone są ręcznie. Sery powstają w wyniku szczepienia szlachetnymi kulturami bakterii, a następnie mleko jest ścinane oryginalną podpuszczką roślinną lub zwierzęcą. Po kąpieli solankowej dojrzewają trzy miesiące w odpowiednio przygotowanych pomieszczeniach piwnicznych. Właściciel prowadzi zarówno warsztaty związane z produkcją sera, jak i kulinarne.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2013 roku.

The farm produces goat’s cheese based on pasteurized milk from goats fed exclusively with greenery from farm’s own ecological meadows, and in winter with hay and seeded grain (farm’s own production). Goats are milked manually. Cheeses are produced as a result of adding lactic bacteria and then milk curdles after adding original plant or animal rennet. After brine bath, they ripen for three months in properly prepared cellar rooms. The owner conducts workshops related to cheese and culinary production.

 

KONTAKT

Obiekt Rolny Linie - Marek Grądzki

Linie 3

64-310 Lwówek

powiat nowotomyski

+48 502 267 193

sery@serygradzkie.pl

www.serygradzkie.pl