MLECZARNIA JAN KORBIK

MLECZARNIA JAN KORBIK

Mleczarnia Jan Korbik Sp. J.

Firma rodzinna, która funkcjonuje od 1995 r., z powodzeniem podtrzymuje tradycje mleczarskie tego miejsca, sięgające okresu międzywojennego. Mleko pozyskiwane jest z okolicznych gospodarstw. W swojej produkcji mleczarnia stawia wyłącznie na naturalne produkty – bez barwników, soli, konserwantów. I co także istotne w całym precyzyjnym procesie produkcyjnym – pakowanie odbywa się ręcznie. Najpopularniejszym specjałem mleczarni jest twarożek pełnotłusty. Na liście preferowanych wyrobów znajdują się jeszcze m.in. jezierzycki twaróg półtłusty, jezierzyckie masło ekstra, jezierzycki zakwas, zsiadłe mleko oraz jezierzyckie masło klarowane.

Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2013 roku.

This is a family company operating since 1995, which successfully sustains the dairy traditions of this place, from the interwar period. Milk is obtained from nearby farms. In its production, this dairy facility uses only natural products – without dyes, salt, preservatives. It is also important in the entire precise production process – that packaging is carried out manually. The most popular specialty of the dairy facility is a full-fat cottage cheese. On the list of preferred products one can find half-fat cottage cheese, extra butter, sourdough, curdled milk and clarified butter – all from Jezierzyce.

 

KONTAKT

Mleczarnia Jan Korbik Sp. J.

ul. Leszczyńska 2

64-117 Jezierzyce Kościelne

powiat leszczyński

+48 65 53 31 584

mleczarnia@korbik.com 

www.korbik.pl